Miért jobb az FMF-es kombinált teszt?

Mint minden, a klinikai rutinba bevezetésre kerülő új eljárás esetén, elengedhetetlen fontosságú, hogy a 11–13+6 hetes ultrahangvizsgálatot végző szakemberek megfelelő képzést kapjanak és eredményeik szigorú auditon essenek át. A Fetal Medicine Foundation saját képzési és tanúsítási eljárást honosított meg, amely ezen vizsgálatok, nemzetközi viszonylatban is hasonlóan magas színvonalú kivitelezését teszi lehetővé. A “Jártassági Bizonyítvány a 11–13+6 hetes ultrahangban” tanúsítványt azon szonográfusok kapják, akik a vizsgálatokat megfelelően magas színvonalon tudják kivitelezni, valamint szükséges ismeretekkel rendelkeznek ezen vizsgálat által felismerhető állapotok diagnosztikai és kezelési lehetőségeiről. Intézetünkben csak és kizárólag FMF engedéllyel rendelkező orvosok rendelnek és külső intézetekből érkező páciensek esetében is csak ilyen jogosultsággal rendelkező orvosoktól fogadunk be leletet.

Kiderül-e a kombinált tesztből a magzat neme?

Nem, mivel itt hormonok vizsgálatára kerül csak sor, nem DNS vagy kromoszóma vizsgálatára.

A kombinált teszt mennyire biztos eredményt ad?

A kombinált teszt megfelelő ultrahang mérés (FMF jogosult orvos által készített) és biokémiai mérés összesítésével 95%-os érzékenységű eredményt ad.

Miért ez a három szindróma kerül vizsgálatra?

A Down-, Edwards- és Patau-szindrómák a három leggyakoribb kromoszóma-rendellenesség, melyek fennállása esetén ezen terhességi korban ultrahangos és biokémiai eltérések is megfigyelhetők.

Másra adhat eredményt?

Igen, például triploidiára utaló eredményt is kaphatunk.

A vérvétel és ultrahang előtt lehet enni, inni?

Nyugodtan, a vérvételt nem befolyásolja sem az evés, sem az ivás. A 12. heti genetikai ultrahangra pedig félig telt hólyagot kérnek.

Milyen terhességi korban végezhető?

11 hét 3 napos kortól 14 hét 2 napos korig (CRL – ülőmagassági érték 45 mm és 84 mm közé kell essen).

Milyen eredményeket kaphatok?

Alacsony, köztes vagy magas kockázatot.

  • Alacsony kockázat: 1/1000-nél alacsonyabb kockázatok esetén
  • Köztes kockázat: 1/250-1/1000 közötti kockázatok esetén
  • Magas kockázat: 1/250-nél magasabb kockázatok esetén

Minden olyan orvosnak van jogosultsága, akinek van FMF száma?

Nem, az FMF szám önmagában csak azt jelzi, hogy regisztrált az az orvos az FMF holnapján. Magát a jogosultság meglétét az FMF honlapján található listákról lehet ellenőrizni.

Befolyásolhatja-e valami a kombinált teszt során mért hormonokat?

Nem feltétlenül, de előfordulhat, hogy a pajzsmirigyprobléma, inzulinrezisztencia, policisztás ovárium szindróma, endometriózis, prolaktin túltermelés befolyással lesz a méhlepényi hormonszintekre.

Ikerterhesség esetén is elérhető a vizsgálat?

Kettős ikerterhesség során igen – kivéve a preeclampsia szűrés. Azonban, ha három vagy több magzat van, akkor a kombinált teszt nem kérhető.