Kromoszóma-rendellenességek és a különböző pontosságú szűrőtesztek fejlődése

A veleszületett fejlődési rendellenességek legsúlyosabb, akár élettel összeegyeztethetetlen formái a kromoszóma-rendellenességek. A testi (autoszomális) kromoszómák triszómiái között a legkisebb kromoszóma, a 21-es kromoszóma triszómiája, a Down-szindróma a leggyakoribb. Ezt az Edwards- (18-as kromoszóma triszómiája) és a Patau-szindróma (13-as kromoszóma triszómiája) követi. A Down-szindrómát 1866-ban írta le Langdon Down, ezáltal ez volt az elsőként felismert értelmi fogyatékossággal járó szindróma. A háttérben álló 21-es triszómiát 1959-ben Lejeune írta le. A Down-szindróma a mentális retardációk 3-5 %-áért felelős.

Anyai életkoron alapuló szűrőrendszer bevezetése

Az 1970-es években vezették be az anyai életkoron alapuló első szűrőmódszert, a magasabb anyai életkor és a Down-szindróma között megfigyelt szoros összefüggés következtében. Az invazív beavatkozással járó kromoszóma vizsgálat vetélési kockázata, illetve költségei miatt ezt a diagnosztikai formát nem lehetett a teljes várandós populációnak felajánlani, az akkori protokoll alapján csak a 40 év feletti várandósoknak ajánlották. Később ezt a határt 35 évre módosították.

Második trimeszteri biokémiai szűrővizsgálat

Először a 80-as évek végén egy feto-placentáris anyagcseretermékek szérumszintjét vizsgáló új szűrőmódszer került bevezetésre. Ez is az anyai életkort veszi alapul. Az ezen az elven működő szűrőmódszer hatékonyabb, mint a csak anyai életkoron alapuló szűrés, érzékenysége 50-70%-os. Ma már nem tartozik a javasolt vizsgálatokhoz, mivel ennél sokkal megbízhatóbb vizsgálatok is elérhetőek.

Anyai életkoron és tarkóredő mérésen alapú szűrés

A 90-es években a szűrővizsgálatot kiegészítették tarkóredő méréssel, mivel Down megfigyelte, hogy a betegek közös jellemzője a lapos arc és orr, és a jellegzetes bőr elváltozása már ultrahangon is látható három hónapos magzati korban. A terhesség 11–13+6 hetében elvégzett tarkóredő mérés és anyai életkor kombinálásával a Down szindrómás terhességek 75%-a szűrhető ki – az ismert 5%-os invazív arány megtartása mellett.

Anyai életkoron és tarkóredő mérésen alapú szűrés az anyai szérum biokémiával

Ezt utána kiegészítették az anyai szérum biokémia – szabad β-humán chorio-gonadotropin (szabad β -hCG) és pregnancy associated plasma protein-A (PAPP-A) – méréssel. Így a Down-, Edwards- és Patau-szindrómával érinett magzatok 85-90% vált felismerhetővé.

Kombinált teszt – anyai életkor, szérum biokémia, tarkóredő, orrcsont paraméterek figyelembevétele

A szűrővizsgálat orrcsont láthatóságával történő kiegészítésével 95% felé emelkedik a kombinált teszt pontossága. 2001 óta ismert, hogy a Down szindrómás magzatok 60-70%-ánál a 11–13+6 hetes ultrahang vizsgálat során az orrcsont nem látható, míg normál kariotípusú magzatokban ez az arány mindössze 2%.

A megvastagodott tarkóredő ismerete lehetővé teszi a Down-szindrómán felül, számos egyéb kórkép és kromoszómarendellenesség felismerését is. A kiszélesedett tarkóredő szoros kapcsolatban áll a szív és főerek major fejlődési rendellenességeivel, valamint számos egyéb genetikai szindrómával is.

Mint minden, a klinikai rutinba bevezetésre kerülő új eljárás esetén, elengedhetetlen fontosságú, hogy a 11–13+6 hetes ultrahangvizsgálatot végző szakemberek megfelelő képzést kapjanak és eredményeik szigorú auditon essenek át. A Fetal Medicine Foundation saját képzési és tanúsítási eljárást honosított meg, ezáltal a kombinált tesztek hasonlóan magas színvonalú kivitelezését teszik lehetővé nemzetközi szinten. A “Jártassági Bizonyítvány a 11–13+6 hetes ultrahangban” tanúsítványt azon szonográfusok kapják, akik a vizsgálatokat megfelelően magas színvonalon tudják kivitelezni, valamint szükséges ismeretekkel rendelkeznek ezen vizsgálat által felismerhető állapotok diagnosztikai és kezelési lehetőségeiről. Intézetünkben csak és kizárólag FMF engedéllyel rendelkező orvosok rendelnek és külső intézetekből érkező páciensek esetében is csak ilyen jogosultsággal rendelkező orvosoktól fogadunk be leletet.

További technológiai fejlesztések lehetővé tették, hogy egy költséghatékony módszerrel, a vérvételtől számítva 30 percen belül meghatározásra kerüljenek az anyai vérben mérhető szérum paraméterek, és ezáltal bevezetésre kerülhessen az “egy-lépcsős rizikómeghatározás” az OSCAR (One-Stop Clinics for Assessment of Risk).

Intézetünkben amennyiben szeretnék megvárhatják, és személyes konzultáció során kaphatják meg a kombinált teszt eredményét, mely a vérvételtől számítva másfél órán belül elkészül.

A Down-szindróma szűrésére alkalmazott különböző módszerek felismerési arányai (DR=detektációs ráta) 5%-os fals pozitív arány mellett.

Szűrés módszere Detektációs ráta
Anyai életkor 30 %
Anyai életkor és anyai szérum biokémia a 15-18. héten 50–70 %
Anyai életkor és magzati tarkóredő a 11-13+6. héten 70–80 %
Anyai életkor, magzati tarkóredő és anyai szérum szabad β-hCG és PAPP-A a 11-13+6. héten 85–90 %
Anyai életkor, magzati tarkóredő és magzati orrcsont a 11-13+6. héten 90 %
Anyai életkor, magzati tarkóredő, magzati orrcsont és anyai szérum szabad β-hCG és PAPP-A a 11-13+6. héten 95 %

β-hCG: humán choriogonadotropin, PAPP-A: pregnancy-associated plasma protein-A